Viete správne zakúriť v krbe?

Pridané: 30.12.2024 21:54:56 Počet zobrazení: 137

30 December 2024

Naoko jednoduchá vec, ktorú v skutočnosti väčšina z nás neovláda a zakuruje absolútne zle. Prečo?

Viete správne zakúriť v krbe?

Moderné ekonomické a súčasne ekologické kúrenie si vyžaduje postup založenia ohňa inak, ako nás učili naši starí rodičia. Technológie horenia, ktoré nás tlačia k znižovaniu emisií a dosahu čo najvyššej účinnosti určujú i presný proces fázy zapálenia.

Dnes už neplatí založenie ohniska v kachliach alebo v krbe tradičným postupom v poradí:

  • Noviny
  • Triesky
  • Polená

A v tom je ten trik a zásadná chyba, ktorá je bežná vo väčšine domácností.

  • Začneme od procesu prípravy dreva. Drevo je prvoradá podmienka pre spokojnosť a radosť z krbu a kachlí. V zásade musí mať drevo vlhkosť do 20%. Vlhkosť meriame vlhkomerom. Ak vlhkomer nemáme ľudovou skúškou je úder dvoch polien o seba, ktoré musia mať typický zvonivý zvuk. Vlhkosť do 20% dosiahneme prírodným sušením deleného mokrého dreva po dobu 2 rokov vo voľnom vzdušnom priestranstve. Rozhodne NEPOUŹIVAJTE na kúrenie surové mokré drevo. Takéto drevo nielenže nemá výhrevnosť z dôvodu vysokých emisií, ale Vám ničí Vaše kachle a krb, skracuje ich životnosť, zanáša komín dechtom a znečišťuje vykurovaciu komoru, dymovody i ovzdušie. Drevo pre zakúrenie používame dľa možnosti mäkké z listnatých stromov. Po rozkúrení už môžeme nakladať i drevo tvrdé. Drevo z ihličnanov prská, strieľa a obsahuje veľa živice. Ihličnany sú absolútne nevyhovujúce pre otvorené uhniská. Do krbu na drevo nedávajte ani uhlie, lepenky, drevotriesky a papier. Majú vysokú teplotu horenia, spôsobujú vysoké percento popola a znehodnotia v krátkej dobe Váš krb o odťahový systém.
  • Správne zakúrenie. V dnešnej dobe výrobcovia vykurovacích produktov na drevo určujú správne zakúriť nasledovne:
  • V ohnisku otvoríme všetky prívody vzduchu a komínovú klapku na maximum.
  • Do stredu ohniska s roštom i v bezroštovom ohnisku naukladáme od spodu vedľa seba najhrubšie polená podľa možnosti do dvoch radov priečne. (viz obrázok nižšie)
  • Do strednej časti medzi hrubé polená umiestnime podpaľač o veľkosti, ktorá umožní jeho horenie cca 5 minút.
  • Hornú časť pokryjeme tenkými trieskami, ktoré sa zapália ako prvé.
  • Podpaľač zapálime, počkáme až sa ohnisko rozhorí a nastavíme optimálne horenie pomocou príslušných klapiek.
  • Po dohorení prvej dávky prikladáme na žeravé uhlíky čo najväčšie polená narezané na mieru pre uvedené ohnisko. Pomocou klapiek nastavíme optimálne horenie, naregulujeme požadovaný výkon. V zásade platí pravidlo, že čím nižší výkon nastavíme tým dlhší nakladací interval dosiahneme. Najvyššiu účinnosť dosahujú ohniská so sekundárnym spaľovaním, splyňovacie ohniská a katalytické pece, alebo ohniská s filtrom.
  • Ohnisko musí odhárať zhora nadol, aby nevzbľklo a nevyhorelo naraz, čím predľžime nakladací interval a znížime tepelný šok pri zakurovaní
  • Ak už nehodláme prikladať najmä v neskorých nočných hodinách priškrtíme sacie klapky, čím dosiahneme u kvalitnejších ohnísk horenie až do nasledovného dňa.
  • Uvedený druh zakurovania platí pre moderné vykurovacie telesá. Výrobcovia pre každý svoj produkt uvádzajú maximálne množstvo paliva na jedno naloženie v jednotkách hmotnosti. Toto upozornenie je dôležité dodržiavať, nakoľko prekúrenie ohniska spôsobí znehodnotenie vykurovacieho telesa bez nároku na bezplatnú garančnú opravu - resp. výmenu poškodenej časti. Prekúrenie môže spôsobiť i nevhodné palivo. Kvalitné a čisté horenie poznáte podľa čistoty skla. Prekúrené časti spôsobia deformáciu materiálov a popraskané ohniská. Výrobcovia na vymeniteľné diely v ohnisku neposkytujú záruku. Kovové materiály po prekúrení ohniska zostanú trvale načervenalej farby.
  • Vynimočnú radu tvoria katalytické pece. Tieto sa na rozdiel od dávkovania iných výrobkov plnia do plna na maximum. Brzdou horenia je práve katalyzátor, ktorý predlžuje interval nakladania aj na desiatky hodín. Typickým zástupcom tejto kategórie je kanadský výrobca Blaze King.

Diskusia

(0 komentárov)

Facebook - TUMA Google plus - TUMA TUMA - Twitter

TUMA - You tube TUMA - Linkedin TUMA - Pinterest

TUMA - Yahoo TUMA - Blogger TUMA - Wordpress

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie